Particuliere zonnepaneelhouders houden vast teruglevertarief tot 2023

Verzekeraar Interpolis waarschuwt voor risico’s zonnepanelen

Particuliere zonnepaneelhouders houden hun vaste teruglevertarief tot 2023. Ze krijgen daarmee dezelfde prijs per kWh voor de energie die ze leveren als voor de energie die ze afnemen. Minister Kamp van Economische Zaken heeft dat laten weten in een brief aan het parlement. Hij komt daarmee terug op de eerder voorgestelde versobering van de regeling, die in 2020 zou ingaan. 

Met de brief komt Kamp tegemoet aan een verzoek van de Tweede Kamer, die hem afgelopen december vroeg de voorgenomen versobering van de regeling uit te stellen. Kamp waarschuwt dat het uitstel veel geld zal gaan kosten. Wat hem betreft mogen zonnepaneelhouders de geleverde kilowatturen in de toekomst niet langer aftrekken van het aantal kWh dat ze afnemen, zoals onder de huidige salderingsregeling, maar moeten ze daarvoor beloond worden met een subsidie over de teruggeleverde electriciteit of een investeringssubsidie bij de aankoop van zonnepanelen.

De Consumentenbond is fel tegenstander van het afschaffen van de salderingsregeling. “Als er teveel wordt gemorreld aan de regeling”, waarschuwt de bond, “haken consumenten die overwegen zonnepanelen te kopen af.” Volgens directeur Bart Combée kan je consumenten niet uitleggen dat ze belasting moeten gaan betalen over iets wat ze zelf hebben geproduceerd. De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie vindt dat het huidige voordeel tenminste tot 2030 moet blijven bestaan, terwijl de geboden vergoeding geleidelijk wordt afgebouwd.

Met de huidige regeling verdienen veel consumenten de aanschaf van de zonnepanelen doorgaans in 7 of 8 jaar terug. Samen met de dalende kosten en de verschillende subsidies heeft dat er voor gezorgd dat de investeringen sinds 2011 met 91% gegroeid zijn, berekende het ministerie van Economische Zaken. Afgelopen januari waarschuwde woningbouwvereniging Aedes al dat de salderingsregeling niet alleen van belang is voor particulieren, maar ook voor corporaties.

Bronnen:

FD, 13 juli 2017, ‘Bezitters van zonnepanelen houden vaste teruglevertarief tot 2023’

Consumentenbond, 26 januari 2017, ‘Consumenten haken af bij afschaffing salderingsregeling’

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.