Gedeputeerde Inga Verhaert met bewoner Dirk Verlinden van het huis waar in juni de 10.000ste installatie werd geplaatst. (© provincie Antwerpen)

Provincie Antwerpen stopt met groepsaankopen energie

Gedeputeerde Inga Verhaert met bewoner Dirk Verlinden van het huis waar in juni de 10.000ste installatie werd geplaatst. (© provincie Antwerpen)

Het nieuwe provinciebestuur van Antwerpen gaat zich niet engageren in groepsaankopen voor aardgas, groene stroom en fotovoltaïsche zonnepanelen. De voorbije jaren was de groepsaankoop voor stroom en gas, die de provincie in samenwerking met het bedrijf Ichoosr organiseerde, telkens de grootste van België.

De centrale figuur was de socialistische deputé Inga Verhaert. Maar na de voorbije verkiezingen vormden N-VA en CD&V een nieuwe coalitie, zonder socialisten. De officiële reden voor de stopzetting van het provinciale engagement is dat het tarief dat de winnaars van de veilingen voor groepsaankopen niet altijd het allergoedkoopste tarief op de markt is. Deelnemen aan zo’n groepsaankoop was voor heel wat mensen wel de gemakkelijkste manier een zo laag mogelijk tarief te vinden, zonder zelf veel tijd te moeten steken in lange zoektochten naar soms complex gestructureerde, tijdelijke aanbiedingen. Voor de vergelijking van de groepstarieven met het marktaanbod is er altijd nog de V-test van de Vlaamse marktregulator Vreg.

Antwerpenaren die toch willen deelnemen aan een groepsaankoop voor energie van Ichoosr (of van concullega Pricewise), kunnen dat nog altijd. Beide bedrijven organiseren ook groepsaankopen voor andere besturen en andere organisaties. Een consument met woonplaats in Antwerpen of Limburg kan net zo goed inschrijven voor de groepsaankoop van bijvoorbeeld de stad Oostende.

“Voor zonnepanelen liggen de zaken anders,” zegt Frédéric Dumalin van Ichoosr.. “Om een installatie te plaatsen is het uiteraard nodig om ter plaatse te gaan. Een groepsaankoop voor zonnepanelen organiseren we per provincie. Dit zorgt voor een verhoogde efficiëntie en zo een belangrijke kostenbesparing. Ook hebben installatiebedrijven die deelnemen aan de veilingen, omwille van hun eigen locatie, soms alleen interesse om installaties te plaatsen in een of enkele provincies.”

Kritiek

De vrij milde kritiek op de groepsaankopen is afkomstig van de Vreg en diens federale tegenhanger Creg. Het besparingspotentieel dat de organisator communiceert, komt volgens een rapport van de Vreg niet overeen met het werkelijke besparingspotentieel voor de consument. Als de deelnemer een correcte en weloverwogen keuze wil maken en het aanbod van de groepsaankoop wil vergelijken met respectievelijk zijn huidig contract als het huidige marktaanbod is hij aangewezen op de Creg-scan en de V-test van de Vreg.

Het aantal energieleveranciers dat deelneemt aan een groepsaankoop fluctueert en het zijn niet altijd dezelfde leveranciers die deelnemen. “Toch kunnen we niet rond het feit dat er gemiddeld per veiling slechts vier energieleveranciers deelnemen aan groepsaankopen,” zegt directeur marktwerking van de Vreg Dirk Van Evercooren. “Dit hoeft niet noodzakelijk te wegen op de tot stand komende aanbiedingen, maar het is altijd mogelijk dat een niet-deelnemende energieleverancier voor een bepaalde huishoudelijke of kleinzakelijke klant een aantrekkelijker regulier marktaanbod heeft dan de aanbieding die uit de groepsaankoop komt. Bij gebrek aan wetgeving en regulering moeten de organisatoren van groepsaankopen niet aan dezelfde regels voldoen als leveranciers inzake onder andere communicatie van prijzen. Ook de manier van veilen en het opzet van de groepsaankoop zijn momenteel niet gereguleerd. De Vreg bekijkt om op termijn de contracten aangeboden via de groepsaankopen mee op te nemen in de V- test, waarmee afnemers online energiecontracten kunnen vergelijken en het meest voordelige tarief kunnen vinden.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Provincie Antwerpen stopt met groepsaankopen energie”

Pat Rick|31.01.19|12:44

Het lijkt erop dat de lijntjes tussen de energiesector en NVA heel kort zijn. Zie ook de toestand met de kerncentrales. De NVA heeft duidelijk niet de belangen van natuur of burgers op het netvlies (hoewel ze dat weer proberen te simuleren door de migratie&communautaire kaart te trekken bij de volgende verkiezingen. Ze hebben weer aangekondigd om klaar te zijn voor regeringsdeelname en zullen zeker hun verkiezingsbeloften weer breken). De hele sector poogt de prijzen voor burgers hoog te houden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.