
Shell bouwt 20MW zonnepark voor chemiecomplex Moerwijk
Shell ontwikkelt een zonne-energiepark voor de energievoorziening van zijn chemiecomplex in Moerdijk. De installatie moet dit jaar al geplaatst worden, en maximaal 20 MW kunnen genereren. Het zonnepark moet de multinational niet alleen een CO2-beparing opleveren, maar ook aantonen dat het oliebedrijf de industrie ook commercieel aantrekkelijke zonne-energie kan bieden.
Shell’s New Energies moet dit jaar 50.000 zonnepanelen op Shells chemiecomplex in Moerdijk plaatsen om het chemiecomplex van energie te voorzien. Met de bouw zegt de oliemaatschappij de uitstoot van broeikasgassen van het complex te willen verminderen. Met een jaarlijkse emissie van ongeveer één miljoen ton CO2 behoort Shell momenteel tot de grootste luchtvervuilers van ons land.
Zon en schalie
Hoewel Shell’s CEO Ben van Beurden eerder deze week in een interview met de Financial Times aankondigde dat de multinational zich (net als ExxonMobil, Chevron en Rusland) de komende tien jaar vooral zal richten op de schaliegasreserves, benadrukt de president-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, dat het bedrijf een actieve rol in de Nederlandse energietransitie wil spelen. Om dat waar te maken, wil ze de energie-efficiëntie van Shells processen verhogen. Daarnaast is de oliegigant inmiddels ook actief in wind-op-zee, elektrische mobiliteit en het hergebruik van restwarmte.
Hoewel de olieprijs de komende jaren naar verwachting zal stijgen, zal ook het zonnepark het bedrijf geen windeieren leggen. De markt voor zonne-energie heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld, constateert ook Marc van Gerven, Vice-President Solar bij Shell New Energies. ‘Zonne-energie gaat een belangrijke rol spelen in de energiesystemen van de toekomst. Met dit project tonen we aan dat we in staat zijn om commercieel aantrekkelijke oplossingen te ontwikkelen voor de industrie.’
Lees ook:
- FluxEnergie, 10 jaunir 2018, ‘Fastned en MisterGreen spannen kort geding aan in laadpalenzaak‘
- FluxEnergie, 8 januari 2018, ‘Zwitserse financier stapt in Zeeuwse windparken Borssele 3 en 4‘
- FluxEnergie, 7 november 2017, ‘Shell verkoopt onderdelen Noordzee‘
- FluxEnergie, 5 oktober 2017, ‘ Shell, Statoil en Total slaan CO2 op, ECN en Tata recyclen het‘
Foto: Shell