Foto: N-VA

Homans warm voor warmtenetten in Antwerpen en Aalst

Liesbeth Homans.

Vlaams minister van wonen Liesbeth Homans (N-VA) maakt uit het Klimaatfonds 15,7 miljoen euro vrij voor de aanleg van een warmtenet in de woonwijken Rozemaai en Luchtbal, in het noorden van de stad Antwerpen. Dit net moet de restwarmte van afvalverwerkingsbedrijf Indaver naar 3.000 huishoudens in de sociale woonblokken in beide wijken leiden. De werken beginnen in principe 2020.

Momenteel wordt er in Antwerpen al een warmtenet uitgebouwd in de nieuwe wijk Nieuw Zuid, waarvoor dezelfde minister dit jaar al 15,9 miljoen uittrok. Er zijn ook plannen voor het Zilverkwartier, op de grens met Mortsel, met de restwarmte van het bedrijf Agfa-Gevaert. Hiervoor wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een haalbaarheidsstudie.

De aanwezigheid van zowel voldoende potentiële afnemers als leveranciers van restwarmte maakt Antwerpen een geschikte locatie voor de uitbouw van warmtenetten. Hoewel het warmtenet van Nieuw-Zuid in eerste instantie aardgas gebruikt als energiebron is het de bedoeling de warmtenetten een duurzamer karakter mee te geven, door het gebruik van restwarmte uit de industrie en van afvalverbrandingsovens. De bedrijven in het havengebied waren overigens vragende partij voor de uitbouw van een noordelijk warmtenet, waarop ook enkele scholen en openbare gebouwen zullen worden aangesloten. Op termijn kunnen andere leveranciers en extra wijken, zoals Luithagen, erop aansluiten.”

Aalst

Homans spendeert ook 4,86 miljoen euro aan een projectsubsidie voor het stadsvernieuwingsproject Immerzeel+ in Aalst. Een jury van onafhankelijke experten selecteerde het project als één van de drie winnaars van de Oproep stadsvernieuwing 2016 van de Vlaamse overheid. Immerzeel+ is een greenfield ontwikkeling in de stadsrand van Aalst, waar plaats is voor meer dan 600 nieuwe compacte woningen. Centraal komt een landschapspark en daarrond een goede mix van leeftijdsgroepen en woonvormen, zoals vernieuwende woonvormen met collectieve ruimtes. Verspreid over het project komen minstens 10 procent sociale woningen. Naast groen, water en een compacte en verdicht stedenbouwkundig concept komt er ook een warmtenet. Waar de warmte vandaan zal komen is nog niet duidelijk, maar het gaat wel om een net van de vierde generatie. Dat maakt intelligent gebruik van duurzame energiebronnen en water op lagere temperaturen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.