Liander organiseert flexibiliteitsmarkt voor elektriciteit in Nijmegen

Liander is in Nijmegen-Noord begonnen met een zogenaamde flexibiliteitsmarkt. Daarmee wil het in dit gebied vraag en aanbod van elektriciteit tussen ondernemingen beter op elkaar afstemmen. De netbeheerder werkt hiervoor samen met Lidl, Van der Valk en Scholt Energy. Zonder flexibiliteitsmarkt zou Liander een kostbare extra elektriciteitskabel moeten leggen voor de periode tot er een nieuw elektriciteitsverdeelstation klaar is.

Met deze oplossing bespaart Liander maatschappelijk geld ten opzichte van een tijdelijke verzwaring van de kabels. Het is voor het eerst in Nederland dat op deze manier wordt samengewerkt om vraag en aanbod lokaal op elkaar af te stemmen.

Nijmegen-Noord is een gebied dat volop in ontwikkeling is. In korte tijd zijn er veel woningen en een groot industrieterrein gerealiseerd. Er is een windpark ontwikkeld, daarnaast staan er nog een windpark en een aantal zonneweides op de planning. De vraag en het aanbod van elektriciteit ontwikkelen zich daardoor sneller dan verwacht. Liander werkt daarom hard aan de realisatie van een nieuw elektriciteitsverdeelstation om in de extra elektriciteitsbehoefte te kunnen voorzien. Omdat het naar verwachting vier jaar duurt voordat het elektriciteitsverdeelstation klaar is, gebruikt Liander de flexibiliteitsmarkt als tussenoplossing om hoge stroompieken en overbelasting op het lokale elektriciteitsnet te voorkomen.

Aggregatoren

In een flexibiliteitsmarkt worden vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar afgestemd. De flexibiliteit ontstaat wanneer energieproducenten hun aanbod en verbruikers hun vraag in de tijd verschuiven. Dat kan bijvoorbeeld door lokaal opgewekte energie op te slaan in een batterij en door op een slimme manier opgeslagen energie te gebruiken en door op bepaalde momenten eigen energieproductie in te zetten in plaats van netenergie te gebruiken. Aggregatoren, de partijen die vraag en aanbod samenbrengen, verzamelen deze flexibiliteit bij ondernemers in het gebied, laten slimme apparaten vraag en aanbod beter in balans brengen en bieden deze flexibiliteit aan bij partijen zoals Liander.

In Nijmegen is deze flexibiliteit afkomstig van Lidl en Van der Valk. Van der Valk zet een warmtepomp in het gelijknamige hotel in, supermarktketen Lidl biedt met haar koelvrieshuis en batterij bij het distributiecentrum flexibiliteit aan. Scholt Energy Control coördineert dit proces. Hiervoor ontvangen zowel Scholt als Lidl en Van der Valk een vergoeding van netbeheerder Liander. Ook op andere plekken kijkt Liander al samen met andere partijen naar soortgelijke oplossingen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.