beeld: Powerfield

Nuon neemt drie geplande zonneparken Powerfield over

Zonnepark Coevorden

Nuon neemt drie projecten voor de bouw van zonneparken in het noorden van Nederland over van Powerfield. Volgens Nuon past deze overname in de eigen ambitie om binnen één generatie fossielvrij te zijn.

Concreet gaat het om twee vergunde zonneparken en een optie op een derde, waarvoor Powerfield nog op de bouwvergunning wachtte. Samen zijn deze drie zonnecentrales goed voor een vermogen van 27,5 Megawatt (MW), het equivalent van het gemiddeld verbruik van 7.500 tot 8.000 gemiddelde huishoudens. Twee van deze projecten, Coevorden (7 MW) en Gasselternijveen (3.5 MW), liggen in de provincie Drenthe, het derde Dokkum (17 MW), in Friesland. Over het financiële plaatje lieten beide partijen geen zonlicht schijnen.

De afdeling zonne-energie en batterijopslag van Nuon kwam pas vorig jaar tot stand, maar heeft intussen al een aardige portfolio uitgebouwd met zonneparken en plekken waar zonnepanelen liggen al aardig uitgebouwd. De eerste grote projecten bij de eigen bestaande energiecentrales zijn al in volle gang. Zonnepark Haringvliet is in voorbereiding.

“Voor Coevorden en Gasselternijveen hebben we naast de vergunning ook al de SDE-subsidie verkregen. Dat betekent dat we ook vrij snel kunnen starten al met de aanleg van deze zonneparken. We hopen dat we dit jaar de eerste palen kunnen slaan,” zegt Margit Deimel, directeur grootschalige zonne-energie. “We willen volgend jaar de eerste kilowatturen op het net leveren.”

Powerfield

Powerfield heeft tientallen grootschalige projecten in ontwikkeling in heel Nederland. Daarbij ook het grootste zonnepark van Nederland, in Vlagtwedde. Powerfield is een Nederlands bedrijf met vestigingen in Dokkum en Wormer. Het is van plan om de komende jaren 3000 MW aan zonneparken te ontwikkelen. Met het oog hierop heeft het op basis van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Nederlandse overheid een concept ontwikkeld waarbij geselecteerde stukken grond worden gekocht of gehuurd, om er grote zonneparken te realiseren.

Netcapacteit

Een gevoelig punt blijft de uitbouw van het net in delen van Noordoost-Nederland. Bij de aanleg daarvan is geen rekening gehouden met de lokale, decentrale productie van hernieuwbare elektriciteit met veel pieken en dalen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.