Foto: Enfinity

Onzekerheid over terugdraaiende teller rem op plaatsing nieuwe zonnepanelen

Geintegreerd pv-dakpaneel .

Sinds juli 2018 daalt het aantal nieuwe kleinschalige zonne-installaties in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Energieagentschap en de Organisatie Duurzame Energie. Deze terugval wordt in verband gebracht met de onzekerheid over de nieuwe regeling, die wordt ingevoerd samen met de vanaf juli 2019 geplande uitrol van ‘slimme’ meters.

In 2018 werden er op de daken van Vlaamse woningen en garages 43.021 zonne-installaties geplaatst, 426 minder dan in 2017. 87% van het in 2018 bijgekomen geïnstalleerd pv-vermogen in bestond uit kleine installaties (<10 kVA). Ten opzichte van 2017 waren er wel 7% minder nieuwe plaatsingen. Het aantal nieuwe middelgrote (10-250 kVA) installaties nam wel toe, maar bleef toch onder de piek van 2013.

Vandaag betalen eigenaren van pv-installaties alleen hun netto stroomverbruik. Velen van hen produceren meer stroom dan ze verbruiken. Op momenten van meerproductie draait hun teller gewoon terug (maar niet tot onder nul). Toch nemen ze ook netstroom af, want ’s de zon schijnt alleen overdag. Voor dit netverbruik betalen ze wel een zogenaamd prosumententarief, gebaseerd op het vermogen van hun omvormer. Dat is ook nog maar enkele jaren het geval. Voor de invoering van het prosumententarief was hun voordeel veel groter.

Met de plaatsing van de digitale (slimme) meter wil marktregulator Vreg ook komaf maken met de terugdraaiende meter en tegelijk met het prosumententarief. Pv-eigenaren zouden vanaf dan betalen wat ze van het net afnemen. Voor wat ze op het net zetten is er (voorlopig) geen vergoeding voorzien. Op dit laatste aspect na is deze regeling objectiever dan het forfaitaire prosumententarief. Toch zijn huidige en mogelijk toekomstige eigenaren van zonne-installaties er niet gerust in. In het verleden had de overheid immers de terugdraaiende meter sterk uitgespeeld als stimulans om investeringen in zonne-energie aan te moedigen, tot en met het voorspiegelen van optimistische terugverdientijden.

Vlaams energieminister Bart Tommelein (VLD) maakte zich sterk dat de meter van pv-eigenaren nog een aantal jaren zou terugdraaien, maar merkte ook op dat de Vreg én bevoegd en onafhankelijk is. En enkele dagen geleden verruilde hij het ministeriële fluweel voor de burgemeesterssjerp van Oostende, al heeft hij voor zijn opvolgster wel een ontwerp van decreet achtergelaten.

Verbruiken op productiemomenten

De ongerustheid wordt in de hand gewerkt door de ongenuanceerde manier waarop de voorstanders van de nieuwe regeling uitpakken met de voordelen ervan. Ze schermen met slimme toepassingen, waarmee het elektriciteitsverbruik zou worden geconcentreerd op momenten van hoge productie, terwijl het nog onduidelijk is hoe optimaal dit mogelijk is en vooral welke bijkomende investeringen dit vergt.

Bovendien zijn sommige soorten verbruik weinig flexibel. Het is weinig waarschijnlijk dat (buitenhuis) werkende mensen overdag stofzuigen, dat de verlichting vooral overdag brandt of dat warmtepompen in de zomer draaien.

Auteur: Koen Mortelmans

1 reactie op “Onzekerheid over terugdraaiende teller rem op plaatsing nieuwe zonnepanelen”

Adrie Kooijman|05.01.19|15:37

De overheid blijkt telkens weer onbetrouwbaar.
De afschrijving van zonnepanelen duurt minimaal zeven jaar, dan moeten de regels niet elk jaar aangepast worden.
De slimme meter wordt op die manier een sluwe meter die alleen gebruikt wordt om de opbrengsten voor de energieleverancier te vergroten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.