Foto: Pieter Clicteur / Rebo

Oostende uitvalsbasis voor bouw nieuwe offshore windparken

REBO_signingceremony_SiemensGamesa

De 58 windturbines voor het nieuwe Belgische offshore windpark Seamade worden gebouwd in Oostende. Renewable Energy Base Oostende (Rebo) heeft hiervoor een contract ondertekend met fabrikant Siemens Gamesa.

In 2020 zullen de terreinen van Rebo dienst doen voor de constructie en de verplaatsing van de masten, gondels en wieken voor Seamade. Recent werden hier ook de onshore werken uitgevoerd voor Rentel, goed voor 42 windturbines in het Belgische deel van de Noordzee. In 2019 is het de beurt aan windpark Northwester II.

Seamade staat in voor de gebundelde ontwikkeling van de offshore windparken Mermaid en Seastar. Die combinatie is het grootste windmolenpark dat ooit werd gefinancierd en gebouwd in de Belgische zone in de Noordzee. De 58 turbines met een vermogen van 8,4 megawatt zijn samen goed voor 487 megawatt. Met hun piekhoogte van 193 meter zullen ze qua omvang de grootste windturbines zijn die er tot nu toe zijn geïnstalleerd. De Nederlandse staalconstructeur Sif mag de funderingen leveren en het staal voor de verbindingsstukken tussen fundering en mast. Het Belgische Smulders staat in voor de afbouw.

Arbeidsplaatsen

Ook na de bouw van de windmolenparken blijft windenergie zorgen voor heel wat arbeidsplaatsen in Oostende, voor de operationele aspecten en het onderhoud ervan. Zelfs in de winter werken er permanent 500 mensen. Oostende, dat zich begin twintigste eeuw profileerde als de ‘koningin der badsteden,’ werpt zich tegenwoordig meer en meer op als een servicehaven voor het offshore gebeuren.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.