Slim laden elektrische auto’s oplossing voor toekomstige problemen stroomnet

De technologie voor het slim laden van elektrische auto’s is dichterbij dan vaak wordt gedacht. Dat meldt adviesbureau EVConsult in het rapport V2G Global Roadtrip. Volgens dit rapport is de V2G-technologie (Vehicle to Grid) eerder dan verwacht commercieel interessant en kan ze toekomstige problemen in vraag en aanbod van het energienet ondervangen.

Het laden van elektrische voertuigen gebeurt nu nog vaak op een niet-slimme manier. “Je parkeert je auto, plugt in, en het voertuig begint meteen te laden met stroom van het elektriciteitsnet,” legt Roland Steinmetz van EVConsult uit. “Op termijn moeten we van deze manier van laden af, want het belast het elektriciteitsnet onnodig. Bovendien groeit het aantal elektrische voertuigen exponentieel, en daarmee ook de vraag naar elektriciteit.”

Er zijn twee manieren om anders te laden, stelt EVConsult. “Bij de eerste manier communiceert een voertuig dat als het ware met het net en laadt het alleen op wanneer er bijvoorbeeld veel goedkope stroom beschikbaar is. De andere manier–V2G-technologie– verbindt het voertuig met het elektriciteitsnet in een tweerichtingsverkeer. De auto kan dan ook stroom teruggeven aan het net in plaats van alleen opladen. Een gemiddelde elektrische auto kan een huishouden een halve week continu van groene stroom voorzien.”

Door dit tweerichtingsverkeer kunnen elektrische auto’s opladen als er een teveel aan stroom beschikbaar is, bijvoorbeeld tijdens een winderige nacht. “En ontladen wanneer er een grote behoefte is aan stroom, bijvoorbeeld terwijl iedereen thuiskomt van school of werk en de verlichting en de televisie activeert en de frigo opent. De voertuigen fungeren zo als batterij, wat goed van pas komt in een energiehuishouding die in toenemende mate draait op duurzame en doorgaans flexibele bronnen als wind en zon. Bovendien valt er dan ook geld te verdienen met een elektrische auto, wat het kostenplaatje aanzienlijk verandert. Helaas is dit tweerichtingsverkeer op dit moment enkel mogelijk met een handjevol Japanse automodellen. Het is dus wachten op de rest van de auto-industrie.”

Britten voorop

Het rapport is opgesteld in opdracht van UK Power Networks en innovatiebureau InnovateUK. “Groot-Brittannië heeft groots ingezet op V2G: 30 miljoen GBP subsidie voor 21 projecten. Onderdeel hiervan is deze verkennende studie naar wat er wereldwijd al gedaan is op het vlak van V2G, en om de inzichten te delen met Britse netbeheerders en de rest van de wereld. De uitkomsten van de studie zijn verrassend. Het Parker project in Denemarken laat zien dat de technologie nu al commercieel aantrekkelijk is. De kosten van het bezit van een elektrische auto gaan drastisch omlaag door deze toepassing, waardoor elektrisch rijden veel sneller binnen bereik is voor consumenten en zakelijke rijders. Dat is goed nieuws voor de marktpartijen die elektrische voertuigen verkopen, maar ook voor consumenten. Daarbij blijkt dat meer elektrische auto’s geen struikelblok zijn voor de energietransitie, maar een oplossing om toekomstige problemen op het elektriciteitsnet het hoofd te kunnen bieden,” aldus Steinmetz.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.