Een ‘zwarte’ maandag: zeven steenkoolverhalen

Een ‘zwarte’ maandag: zeven steenkoolverhalen

4 april 2016 – Het is vandaag een ‘zwarte’ maandag op FluxEnergie met maar liefst zeven steenkoolverhalen. De aanleiding is dat Nederland deze maand officieel ‘de grootste steenkoolcentrale ter wereld’ opent: de Maasvlakte Power Plant 3 (MPP3) van Uniper (voorheen E.ON).

Het is natuurlijk een bijzondere gebeurtenis wanneer uitgerekend in een land waar een meerderheid van het parlement helemaal van de steenkoolcentrales af wil, ‘de grootste steenkoolcentrale ter wereld’ van start gaat. In een land ook waar de wetenschappelijke wereld zich publiekelijk heeft uitgesproken tégen kolencentrales.
(Ondertussen is trouwens ook gebleken dat de claim ‘de grootste ter wereld’ niet klopt. Dat moet dus ‘de grootste kolenturbine ter wereld’ zijn, of ‘een van de grootste ter wereld, of  ‘de schoonste ter wereld’, erkent Uniper)

Uniper, de eigenaar van de nieuwe centrale, heeft zich gerealiseerd dat zo’n grote nieuwe kolencentrale niet mooi past bij de tijdgeest en liet bij de start van de MPP3 eenmalig een magazine maken waarin ook de tegenstanders aan het woord komen.
Dat magazine is vorige week als een bijlage bij het FD verspreid (en is voor anderen ook online te lezen). In de ‘steenkool-verhalen’ van vandaag vatten we de belangrijkste bijdragen uit dat magazine samen, geven we informatie over de nieuwe centrale en staan we stil bij een nieuwe campagne tegen ‘bloedkolen’ van Pax.

Dit zijn de verhalen:

160404-200pxMPP3
MPP3 – Nederland heeft nu de grootste ‘schoonste’ kolencentrale ter wereld

Wat is dat voor een centrale?

160404-200pxNeeTegenCO2
MPP3 – Wachten op groen licht voor CCS in Nederland

De nieuwe centrale wil, samen met ENGIE op de Maasvlakte, CO2 gaan afvangen en in lege gasvelden op de Noordzee opslaan.

160404-250pxSteenkoolberg.jpg
‘Alle kolencentrales moeten dicht’

Ja, onvoorwaardelijk, zegt de hoogleraar Jan Rotmans.
Nee, tenzij, zegt de emiritus hoogleraar Wim Turkenburg.
Wie heeft er gelijk?

160404-250px-Nijpels
Nijpels: ‘Voldoen aan de klimaatdoelstellingen? Onmogelijk zonder CO2-opslag’

‘Iedereen begrijpt dat we van vandaag op morgen niet zonder kolencentrales kunnen. Het voordeel van de nieuwste kolencentrales is dat ze in combinatie met afvang van CO2 schoner zijn dan een gascentrale.’

160404-250px-AndreFaaij
André Faaij is het niet eens met 64 mede-hoogleraren
De ‘steenkoolbrief’ waarmee 64 hoogleraren vroegen om alle kolencentrales te sluiten is een politiek stuk dat niet getuigt van deskundigheid.

160404-250px-Btuijn
CEO Uniper-Benelux: ‘MPP3 weer sluiten gaat veel geld kosten’
Het weer sluiten van de MPP3 gaat Nederland minstens € 1,6 mrd kosten. Wie gaat dat betalen?

160404-250px-Pax
PAX: Energiebedrijven moeten nu echt stoppen met ‘bloedkolen’
PAX vraagt de Nederlandse energiebedrijven tijdelijk geen Columbiaanse steenkool te importeren, omdat er bloed aan kleeft. Een nieuwe campagne, omdat de vorige nauwelijks effect had. Meer dan de helft van de Nederlandse steenkool komt uit Columbia.

Foto’s:
Uniper, E.ON, FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.