Foto: Cogas

Onderzoek naar grootschalige toepassing hybride warmtepomp

Dario Aresu van Cogas en Rudy Ligtenberg van WBO Wonen.

Netbeheerder Cogas en woningcorporatie WBO Wonen willen op grote schaal hybride warmtepompen toepassen in de woonwijk Glinde Hooiland in Oldenzaal (Overijssel). Beide partijen doen nu een onderzoek naar de mogelijkheden hiervan. Eerder is nog nergens in Overijssel het gebruik van hybride warmtepompen op deze schaal onderzocht.

Cogas en WBO Wonen zien de hybride warmtepomp als een duurzaam en betaalbaar alternatief voor de verwarmingsketels in de relatief oude huurwoningen uit de jaren vijftig en zestig. Ze kunnen er een goede oplossing zijn waarbij deze huurwoningen ook in de toekomst bewoonbaar en betaalbaar blijven.

Een hybride warmtepomp combineert het hoge rendement van een condensatieketel op aardgas met een warmtepomp, die warmte uit de omgevingslucht haalt. De warmtepomp staat in voor warm water en woningverwarming, terwijl de condensatieketel de pieken opvangt wanneer de warmtepomp de vraag niet alleen kan dekken. Een controlesysteem gaat altijd na welke optie de zuinigste is.

In en intentieverklaring hebben Cogas en WBO Wonen de potentie van een hybride installatie onderschreven. Martijn Kolkman, projectleider bij Cogas: “Wat we hier leren gaan we proberen op grote schaal toe te passen.” Hij rekent erop dat zo een vliegwieleffect voor verduurzaming in de regio ontstaat. “Want ook voor andere bestaande wijken in de regio kan een hybride oplossing de beste keus zijn.”

Geen hogere woonlasten

Ruim 700 woningen doen mee in het project waarbij het toepassen van een hybride installatie relatief eenvoudig is. Het aantal is een mix tussen particuliere huizen en circa 400 huurwoningen van de woningcorporatie. Om het project te doen slagen zullen bewoners actief betrokken worden. Sterker nog, deze staan centraal in de keuzes die gemaakt gaan worden. Verder is het een belangrijk uitgangspunt voor alle partijen dat de woonlasten niet zullen stijgen.

De vervanging van de hr-ketels door een hybride warmtepompinstallatie is in de laatste dagen van 2018 gestart. Daarbij wordt gekeken naar eventuele knelpunten en verkennen beide partijen de grootschalige uitrol in de wijk Glinde Hooiland. Medio 2019 zal het onderzoek afgerond moeten worden en wordt besloten of en hoe grootschalig het vervolg aangepakt wordt.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

2 reacties op “Onderzoek naar grootschalige toepassing hybride warmtepomp”

Gert Voorthuijsen|29.12.18|16:18

Een hybride warmtepomp die ook de warmtapwater bereid? Is de capaciteit daarvan voldoende? Meestal wordt bij hybride systemen de ketel gebruikt als snel en sterk warmtapwater bereider. Ben zeer benieuwd naar het grootschalige experiment

Ronnie Vos|30.12.18|12:28

Ik ben totaal niet nieuwsgierig naar die hybride pomp, maar wel naar het idee dat ze er een gasgestookte ketel bij willen houden.

Nederland moet van het aardgas af….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.